Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn fredag 09.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vedvarende svake lag kan påvirkes på tynt snødekke eller ved stor tilleggsbelastning. Små snøskred kan løses ut fokksnø.

Skredfarevurdering

Faregraden i regionen er i første rekke knyttet til vedvarende svake lag under fokksnø som kom i forrige uke. De vedvarende svake lagene kan påvirkes på tynt snødekke og med stor tilleggsbelastning på tykt snødekke. Spesielt utsatt er overganger mellom tynt og tykt snødekke. Drønnelyder i snødekket er et faretegn som må tas på alvor. Snøskred kan fjernutløses.

Fokksnø vurderes i hovedsak som stabil, men på vindutsatte steder kan skiløpere løse ut små skred. Vær oppmerksom på sprekker i fokksnø og synlig snøføyke.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 8. februar 2024

Fredag i forrige uke regnet opp til ca 1400 moh. Fra lørdag var det kraftig vestavind med snøbyger fram til mandag. Snødekket er følgelig ujevnt fordelt. Det ligger mye fersk fokksnø i østvendte leheng og ellers løs snø tilgjengelig for transport på flater. På utsatte steder og generelt i vestvendt terreng er det avblåst ned til skare. Snødekkeoppbyggingen varierer i regionen. I Sogndalsdalen er mildværsskare fra fredag tykkere enn i Jostedalen.

Det finnes flere vedvarende svake lag. Kulde etter nyttår førte til kantkorndanning i overflaten, som ble snødd ned 13.-14.01.
Det finnes også et kantkornlag over skarelaget, fra 16.desember, og ved bakken.
Kulden denne uken vil sannsynligvis føre til dannelse av kantkorn og rim. Resultatet av denne oppbyggende omvandlingen er foreløpig usikker, men bør tas med i planlegging og vurderinger.

I forbindelse med det kraftige vestaværet i helgen og på mandag løsnet det flere store snøskred og enkelte svært store.

På onsdag ble det observert et kraftig drønn med stor forplantningsevne i overgang mellom tynt og tykt snødekke. Observasjonen ble gjort i Geisdalen i Jostedal på ca. 1400 moh.

Fjellvær

Torsdag 8. februar 2024

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordvest. -27 °C til -13 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fredag 9. februar 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om formiddagen. -25 °C til -11 °C på 1400 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS